| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Complexul de sere

Amplasament si suprafata

Complexul de Sere este situat în zona centrala a sectorului Ornamental, ocupa o suprafata de 5000 m² si cuprinde 21 de sere. Dintre acestea, 9 sunt deschise permanent spre vizitare, iar 3 sunt accesibile vizitatorilor în anumite perioade din an, cu ocazia diferitelor evenimente expozitionale.

Accesul în serele de vizitare se realizeaza pe doua cai: prin intrarea principala în pavilionul administrativ, de unde se poate ajunge la sera Mediteraneeana sau la sera Palmariu sau prin intrarea de pe aleea ce separa sectiile Ornamentala si Fitogeografica. Pe aici se ajunge la sera Cicadatelor, Tropicala, a Suculentelor si a Cactusilor. O a treia intrare, prin sera Expozitionala, este accesibila publicului doar cu ocazia evenimentelor organizate în acest spatiu.

Descriere

Complexul de sere adaposteste circa 2.600 taxoni, cu origine în tinuturile subtropicale, tropicale si ecuatoriale ale globului. Colectiile sunt grupate dupa provenienta geografica a plantelor, tinând cont de cerintele ecologice, în sere calde, temperate sau reci.

Colectia plantelor xerofile reprezinta o asociatie eterogena de taxoni cu aspect arboricol, care provin din zone cu climat subtropical de tip mediteranean. Cei mai multi taxoni sunt binecunoscuti: maslinul (Olea europaea), rodiul (Punica granatum), roscovul (Ceratonia siliqua), oleandrul (Nerium oleander), rosmarinul (Rosmarinus officinalis), chiparosul (Cupressus sempervirens). Vegetatia din zonele analoage celor mediteraneene, localizata în sudul Africii de Sud este reprezentata in colectiile noastre prin speciile Myrsine africana, Agapanthus africanus (crin albastru), Haemanthus albiflos, Clivia miniata (crin rosu).

Flora zonelor tropicale si subtropicale este probabil cea mai bine reprezentata prin specii lemnoase si ierboase ce provin de pe toate continentele (exceptie, cel antarctic).

Dintre speciile arborescente cele mai cunoscute si raspandite in cultura apartin genului Ficus, apreciati in general pentru aspectul decorative. In serele gradinii sunt cultivate peste 150 de exemplare apartinând la peste 20 taxoni (specii si varietati horticole): F. benjamina (ficusul plangator), F. elastica (ficusul de cauciuc), F. pumila. Numeroase speciile lemnoase tropicale sunt foarte apreciate pentru aspectul decorativ al frunzelor: Cordyline, Dracaena, Aucuba, soiuri de Codiaeum variegatum (croton) etc.

In grupul mare al speciilor arborescente palmierii ocupa un loc aparte, aspectul lor caracteristic fiind asociat cu zonele exotice. In serele gradinii se cultiva numeroase exemplare din specii cu frunze cu aspect palmat (Chamaerops humilis - palmierul pitic, Trachycarpus fortunei - palmierul evantai, Washingtonia filifera) sau penat (Phoenix dactylifera – curmal, Sabal sp.).

O importanta deosebita pentru specialisti prezinta exemplarele ce apartin familiei Cycadaceae, forme primitive in cadrul plantelor fanerogame actuale. Cea mai raspandita specie a genului este Cycas revoluta, originara din Japonia. Colectia mai cuprinde si alti reprezentanti ai grupului: Ceratozamia mexicana (originara din America Centrala), speciile africane Encephalartos ferox si Stangeria eriopus.

Plantele exotice erbacee de origine tropicala cunoscute in cultura de mult timp provin mai ales din regiunile sudamericane si asiatice. Horticultorii amatori apreciaza aceste plante fie pentru frunzisul remarcabil prin forma si culoare, fie pentru florile care adesea impresioneaza prin aspect sau dimensiuni.

Probabil plantele cele mai iubite pentru frunzisul lor sunt ferigile (Pteridophyta), care se fac remarcate fie prin luxurianta (Asplenium, Nephrolepis), fie prin eleganta (Adiantum, Davallia, Sellaginella). In aceeasi categorie de plante se inscriu specii din genurile Begonia (plaman), Peperomia, Pilea, Colocasia (taro), Dieffenbachia, Monstera, Syngonium, Tradescantia (telegraf).

Numeroase plante decorative prin flori apartin familiei Gesneriaceae, Acanthaceae sau Araceae. În cazul ultimei familii botanice se remarca speciile genului Anthurium (floarea flamingo) ce dispun de o inflorescenta atragatoare prin forma si coloritul spadixului si spatei; mai putin cunoscuti sunt reprezentantii genului Spathiphyllum (crinul pacii).

Colectia de plante suculente cuprinde reprezentanti din familii botanice diferite ce au caracteristici esentiale commune ce le permit supravietuirea in zone aride: retin si acumuleaza apa in organele vegetative.
Marea majoritate a cactusilor provin din regiunile desertice sau semidesertice ale Americii de Nord si Sud, zona mexicana fiind cea mai bogata in specii. In serele gradinii familia Cactaceae prezinta specii din genurile Astrophytum, Cereus, Rebutia, Echinocereus, Echinopsis, Opuntia, Mammillaria (reprezentat de peste 500 de exemplare). Din aceleasi zone aride americane provin reprezentanti ai genurilor Agave, Yucca, Nolina, cu specii apreciate si cultivate pentru aspectul ornamental.

In zonele cu deficit pluviometric din Asia, Australia, dar mai ales Africa se dezvolta reprezentanti din familii caracteristic suculente (Crassulaceae – Aeonium, Crassula, Sedum, Kalanchöe; Aizoaceae) sau la care suculenta este un fenomen sporadic (Asparagaceae cu genurile Aloe sau Sansevieria; Euphorbiaceae cu unele specii de Euphorbia; Apocynaceae cu genurile Stapelia sau Ceropegia).

Plantele utile provenite din zonele tropicale si subtropicale sunt prezentate in diferite spatii si predomina cele cu utilizari alimentare.
Dintre plantele de la care se utilizeaza fructele comestibile amintim: avocado (Persea americana), roscovul (Ceratonia siliqua), mango (Mangifera indica) mosmonul japonez (Eriobotrya japonica), Psidium guajava (guaiava).

Alte specii de plante utile prezente in serele gradinii sunt:

  • plante care furnizeaza materie prima utilizata in industria textila: ramia (Boehmeria sp.), inul de Noua Zeelanda (Phormium tenax), palmierul de canepa (Rhapis excels) etc.;
  • plante cu proprietati stimulatoare: arborele de cafea (Coffea arabica), arborele de cacao (Theobroma cacao);
  • plante medicinale si aromatice: arborele de camfor (Cinnamomum camphora), dafin (Laurus nobilis) etc.;
O colectie foarte apreciata, care starneste interesul vizitatorilor in sezonul hibernal (decembrie – martie) este cea de azalee (Rhododendron) si camelii (Camellia). Azaleele sunt reprezentate de sute de exemplare ce provin in majoritate de la peste 30 de soiuri ale speciei est-asiatice R. simsii.
Colectia de camelii a gradinii cuprinde exemplare de la 10 soiuri ale speciei Camellia japonica. Toate exemplarele cu valoare horticola sunt valorificate in cadrul unei expozitii anuale.

Tematica

Complexul de Sere reprezinta o completare a sectiei Fitogeografice, aici fiind cultivate specii ce nu rezista in conditiile climatice ale zonei noastre. Impreuna, cele doua sectii reusesc sa ofere vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra florei din diferite zone biogeografice.Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.