| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Sectia Rosarium




Amplasament si suprafata

Rosarium-ul sau Parcul Rozelor este in vecinatatea sectiilor Sistematica, Plante Utile si Dendrarium, avand o suprafata de 1,5 ha si insumand cca. 800 de soiuri de trandafiri reprezentati in grupe horticole dupa: talie, forma si culoare. In timp, unele soiuri nu au rezistat la conditiile climatice ale zonei, iar numarul a fost in continua schimbare, date fiind preocuparile permanente de imbogatire a colectiei.

Descriere

Pentru a evidentia prezenta colectiei de roze pe fondul verde al peluzei inierbate, in ansamblul compozitional al Rosarium-ului, la periferie, s-au plantat conifere de talie inalta: Pinus nigra, Pinus sylvestris, Thuja orientalis, Taxus baccata, precum si specii de talie mica spre centru: Buxus sempervirens si Juniperus horizontalis. Ca elemente de contrast, sunt plantate intercalat sau in grupuri speciile: Betula pendula, Larix decidua, Picea pungens 'Argentea', Albizia julibrissin, Cercis siliquastrum, Magnolia kobus, Spiraea × vanhouttei si Tamarix ramosissima.

Evolutia genului Rosa din cultura constituie criteriul de amplasare pe teren a speciilor parentale de trandafiri care au fost grupate dupa originea lor geografica, urmate apoi de grupele de trandafiri horticoli primari obtinuti prin selectie sau hibridare in cadrul aceleiasi specii, de grupele trandafirilor horticoli evoluati genetic, obtinuti prin selectii si incrucisari intre diferite specii si grupe horticole.

Trandafirii spontani, de provenienta europeana si nord-americana, se gasesc in partea vestica a Rosarium-ului: R. gallica, R. canina si R. pendulina, R. pimpinellifolia, R. stylosa etc.

Imediat dupa intrarea principala se poate remarca diversitatea impresionanta a culorilor, dar si parfumul florilor, care pot satisface cele mai rafinate gusturi: 'Caprice de Meilland', 'Éminence', 'Doamna in Mov', 'Allgold', 'Luchian'.

Paralel cu straturile unde sunt plantate aceste soiuri se gasesc taxoni cu flori de culoare alba: soiul 'Simfonia', 'Pristine', 'Melina', 'Pinguin', 'Memoire', 'Everest', 'Pascali' etc.

Tot in aceasta zona, pe partea dreapta a aleii principale, se gasesc trandafirii englezesti. Aceste soiuri au aparut in Anglia, in ultimii 50 de ani, datorita muncii de ameliorare dusa de catre D. Austin, care a hibridat soiurile de trandafiri clasici, din secolul al XIX-lea, cu soiurile moderne din grupele Thea Hybrida si Floribunda. Din combinarea acestora au rezultat trandafiri ce se aseamana cu florile clasice situate pe tufe arbustive. Acestea prezinta doua perioade de inflorire si culori deosebit de atragatoare, sunt foarte parfumate si rezistente la boli si daunatori: 'Abraham Darby', 'Charles Rennie Macintosh', 'Darcey Bussell', 'Glamis', 'Graham Thomas', 'Lady of Shalott', 'Molineux', 'Othello', 'Pat Austin', 'Port Sunlight', 'The Prince', 'Winchester Cathedral' etc.
Pe partea stanga vom putea admira soiurile din grupa Thea Hybrida de culoare roz, cu diferite nuante: 'La France', 'Arabela', 'La Tosca', 'Good News', 'Madrigal', 'Grand Prix', 'Europa', 'Eden Rose' etc.

Intr-un strat amenajat sub forma de potcoava se gasesc soiuri din aceeasi grupa, insa cu flori galbene: 'Elina', 'Frau E. Weigand', 'Glorious', 'Golden Delight', 'Sutter’s Gold' , 'Gold Medal', 'Diamond Jubilee', 'Peer Gynt', 'Topaze Orientale', 'Lutetia'.
In aceeasi zona se gasesc cateva soiuri romanesti create de catre St. Wagner si Gabriela Roman la Statiunea de Cercetari Horticole din Cluj-Napoca: 'Zburlici', 'Rusticana', 'Nobilia', 'Petrina', 'Perla Transilvaniei', 'Rosadora', 'Afrodita', 'Rosalinda' si 'Judit'.
In imediata apropiere de soiurile romanesti se gasesc soiuri Thea Hybrida cu flori bicolore. Aceste exemplare sunt plantate pe doua straturi paralele: unul cu flori ce combina galbenul si rosul, iar pe altul, flori de culoare rosu-deschis sau in amestec de rosu cu alb sau galben: 'Carmen Silva', 'Diapason', 'Silvana', 'Grace de Monaco', 'Parade', 'Idylle', 'R.M.S. Queen Mary', 'Rapture', 'Mme. A. Meilland', 'Rose Gaujard', 'Prima Donna', 'Impératrice Farah'.
Soiurile cu flori rosii completeaza intreaga gama de nuante, de la rosu deschis la rosu intunecat, catifelate si parfumate: 'Black Magic', 'Barkarole', 'Crimson Glory', 'Divine', 'Erotika', 'Ernest H. Morse', 'Holsteinperle', 'Magali', 'Oklahoma', 'Poinsettia', 'Porta Nigra', 'Uncle Walter', 'Sophia Loren', 'Jolie Princesse', 'Eddy Mitchell', 'Halloween', 'Red Queen', 'Red Success', 'Royal Scarlet', 'Lady Helen', 'Peter Frankenfeld'.

In jurul rondului central, pe doua straturi semicirculare, dispuse fata in fata, sunt plantate soiuri de trandafiri pitici din grupul horticol Polyantha, cu flori de dimensiuni mici, unicolore sau bicolore, dispuse in buchete: 'Cricri', 'Mihali', 'Little Scotch', 'Perla de Alcañada', 'Bucurie de Mai', 'Baby Chateau', 'Rosu de Timisoara', 'Chatillon Rose', 'Denise Cassegrain', 'Satin Rose' etc.

Zona centrala este plantata cu soiul romanesc 'Foc de Tabara', creat in anul 1970 de St. Wagner.

Prin hibridarea soiurilor Polyantha cu cele de hibrizi Thea s-a creat un nou grup horticol de trandafiri hibrizi Polyantha, cu calitati horticole intermediare: 'Zizi', 'Atombombe', 'Horrido', 'Leipzig' cu florile rosii, 'Rumba', 'Baby Masquerade' cu florile bicolore si 'Schneewittchen', 'Dagmar Späth' cu flori albe.

Soiurile din grupa Floribunda se gasesc pe stratul semicircular, in continuarea trandafirilor din grupul Polyantha: 'Luchian', 'Foc de Tabara', 'Tabarin', 'Lilli Marleen', 'Ama', 'Masquerade', 'Miss France', 'Moulin Rouge', 'Cocorico', 'Concerto', 'Spartan', 'Floradora', 'Cavalcade', 'Rodeo', 'Fanal', 'Red Ripples', 'Vogue', 'Fee', 'Titian', 'La Voulzie', 'Flamenco', 'Mercedes', 'Orangeade', 'Lys Assia', 'Zambra', 'Fata Morgana', 'Blue for You', 'Camille Pissarro', 'Botticelli' etc.
In continuarea trandafirilor din grupa Floribunda, se gasesc soiurile din grupul Floribunda-Grandiflora 'Queen Elizabeth', 'Montezuma', 'Dufwolke', 'Burning Love', 'Coup de Foudre', 'June Bride', 'Passion'.

Tematica

In prezent, colectia de trandafirir nobili ai Gradinii Botanice insumeaza cca. 800 de soiuri. Aceasta valoroasa colectie de roze este unica in Romania si a fost recunoscuta de "The World Federation of Rose Societies".
Parasind Rosarium-ul, in afara impresiilor placute oferite de frumusetea florilor, vizitatorul ramane cu o imagine concludenta a evolutiei trandafirilor cultivati.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.