Sub denumirea de azalee horticultorii denumesc doar speciile genului Rhododendron cu urmatoarele caracteristici: 5 sau 6 stamine comparativ cu majoritatea speciilor care au 10 stamine, frunze cu fata inferioara mai catifelata si cu solzi microscopici, de forma sferica.

In serele gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” din Iasi sunt cultivate un numar de 35 de soiuri din specia Rhododendron simsii. Varietatea cromatica a acestor flori parcurge un spectru larg, de la albul pur al soiurilor 'Petrick Alba' si 'Pax', la rozul vesel de la ‘Vervaeneana', pana la violetul binecunoscutului 'Concinnum' sau rosul intens al soiurilor ‘Superba', 'Europa' si 'Rolco'.



Cameliile sunt plante originare din regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud–Est, China si Japonia, iar numarul de specii din cadrul acestui gen este estimat la aproximativ 120. Sunt arbusti sau arbori de mici dimensiuni care prefera in general zonele cu altitudine mare.

Colectia Gradinii Botanice din Iasi numara 12 soiuri ce apartin speciei Camellia japonica L. Printre ele exista unele foarte vechi, ca ‘Alba Simplex’ (‘Snow Goose’) ce dateaza din 1819 sau ‘Alexander Hunter’ obtinut in jurul anului 1884. Coloritul florilor variaza de la albul pur ('Alba Simplex') la rozul pal ('Elegans') sau rosu intens ('Chandleri Elegans').


Zonele tropicale sunt recunoscute ca fiind cele mai bogate in specii de plante. Aici isi au originea mare parte din cele peste 850 de specii ale genului Ficus (F. benghalensis, F. benjamina, F. elastica, F. lyrata, F. platypoda, F. rubiginosa, F. sagittata) binecunoscute pentru continutul lor in latex si prezenta radacinilor adventive aeriene.

Alaturi de ficusi un grup de plante foarte apreciat in ultimul timp este reprezentat de crotoni (originari din Malaezia). Sub aceasta denumire sunt cunoscute varietati cu frunze frumos colorate ale taxonului Codiaeum variegatum var. pictum (Loddiges) Müller Argoviensis, colectia Gradinii botanice cuprinzand 25 de soiuri ca ’Goldfinger’, 'Goldstar', 'Norma', 'Petra', 'Pictum'. Din aceeasi familie Euphorbiaceae fac parte Acalypha godseffiana si A. hispida, originare din insulele Papua si Noua Guinee.

Genul Dracaena, cu raspandire din Africa pana in Asia si chiar America centrala, este reprezentat de soiuri panasate ale speciilor D. deremensis si D. marginata.


Colectia de ferigi a gradinii botanice grupeaza exemplarele foarte mari de Asplenium nidus sau foarte mici din genul Selaginella. Exemplarele de Nephrolepis exaltata ‘Hillii’ retin prin forma frunzelor, cele de Pteris cretica ‘Albolineata‘ prin aspectul panasat, iar Adiantum prin aspectul foarte fragil. Cea mai interesanta feriga de interior este Platycerium bifurcatum, ale carei frunze divizate amintesc aspectul coarnelor de elan.


Orhideele din colectia gradinii botanice cuprinde 60 de specii si hibrizi, epifite (Cattleya labiata, Lycaste aromatica, L. deppei, Stanhopea insignis, S. hernandezii), dar si exemplare tericole (Paphiopedilum, Cymbidium, Phalaenopsis).


Colectia de cactusi a Gradinii Botanice reuneste exemplare care variaza de la dimensiuni foarte mari pana la foarte mici, asa cum sunt cele din genurile Chamaecereus, Dolichotele, cu forme sugestive (Astrophytum), cu aspect „pufos” (Espostoa, Pseudoespostoa), cu flori viu colorate (Aporocactus), cu aspect „monstruos” sau obtinute prin altoire.

Din zonele aride ale Americii Centrale si de sud sunt originare Nolina recurvata, Pedilanthus tithymaloides ‘Variegata’ si specii de agave.

Flora Africii este reprezentata prin Euphorbia canariensis, E. leuconeura, E. milii, E. tirucalli, E. Trigona, E. caput-medusae, Portulacaria afra, Aeonium arboreum si A. domesticum ‘Variegata’.

Genul Begonia, cu cele aproximativ 1500 de specii, reprezinta unul dintre cele mai numeroase de pe glob. Cele mai cunoscute begonii sunt ierboase dar exista si taxoni cu aspect de subarbusti.

Desi begoniile sunt raspandite in mod natural in zonele tropicale si subtropicale ale Africii, Asiei si Americii, totusi cel mai mare numar de specii ocupa padurile montane umede din America de sud si Asia continentala.

Colectia Gradinii Botanice grupeaza specii anuale (B. hirtella), la care inmultirea se face doar prin seminte, dar si B. tuberhybrida, recunoscute pentru florile lor frumoase.

Majoritatea taxonilor din colectie prezinta o mare varietate a dimensiunilor foliare (15-20 cm la Begonia ricinifolia sau B. digitata sau 2-3 cm la B. foliosa). Cromatica frunzelor combina in moduri foarte atractive nuante diferite de verde - de la tonuri foarte intense (B. listada) la nuante primavaratice (B. ulmifolia) si chiar glauce (B. rex ‘Escargot’) – cu tonuri calde de ocru, cafeniu sau grena (soiurile de B. boweri, B. rex). Aspectul gofrat al frunzelor de B. masoniana surprinde prin rigiditate si asprime.

Bromeliaceele constitue o familie de plante cu peste 3000 specii, raspandite in America de sud, din Chile si Argentina pana in America Centrala si Caraibe. Cel mai mare numar de specii se gaseste in Brazilia in timp ce in Africa de vest exista o singura specie (Pitcairnia feliciana). Pot fi intalnite de la nivelul marii pana la 4300 m, in habitate extreme de variate, de la deserturi uscate sau reci la paduri pluviale si chiar regiuni muntoase reci.

Cel mai cunoscut reprezentant este ananasul, ale carui soiuri panasate prezinta si valoare decorativa. Colectia Gradinii botanice cuprinde si alte bromeliacee decorative atat prin frunze, cat si prin flori: Aechmea, Billbergia, Guzmania, Nidularium, Vriesea.

Genul Peperomia (inrudit cu piperul) numara peste 1000 specii, marea majoritate concentrate in America Centrala si nordul Americii de Sud, doar 17 specii provin din Africa. Colectia Gradinii Botanice reuneste un numar mare de specii si varietati ale acestui gen: Peperomia argyreia, P. caperata, P. c. ‘Red Riple’, P. clusiifolia ‘Variegata’, P. griseo-argentea, P. obtusifolia, care se caracterizeaza printr-o inflorescenta spiciforma. Rolul decorativ revine frunzelor, aspect valorificat in realizarea covorului vegetal ce acopera centrul serei exopozitionale.


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.