Genul Rhododendron L. (din limba greaca rhodon = trandafir; dendron = copac, arbore) grupeaza 800–1000 de specii de arbori si arbusti, originare din emisfera nordica, cunoscute sub numele de azalee, rododendroni sau trandafirii muntilor. Aceste specii se gasesc in regiuni cu ierni blande si veri moderate din China, Japonia, India, America de Nord si Europa. Una dintre cele mai cunoscute specii este Rhododendron indicum Sweet (azalee).

Azaleele sunt considerate cele mai frumoase flori ale iernii. Aceste plante sunt atragatoare atat prin aspectul, dimensiunea si alcatuirea florii, care poate fi simpla sau involta, cat si prin coloritul viu, in tonuri si nuante care variaza de la rosu sau violet pana la roz si alb imaculat. Marginea petalelor poate fi dreapta, ondulata sau franjurata.

Colectia Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” din Iasi grupeaza 35 de soiuri din specia Azalea indica, cu o cromatica foarte variata: rosu intens – 'Superba', 'Flacara', 'Ambrosiana', 'Europa', 'Cosmos' si 'Rolco', corai – 'Robert van Oost', carmin – ‘Adventsglocke’, lila – 'Kees Bier', 'Rubis' si 'Henny', violet – 'Madam A. Haerens', 'Concinnum' si 'Violaceea', roz – 'Doberburg', 'Vervaeneana', 'De Wale’s Favorite' si 'Eri Schäume', alb – 'Petrick Alba' si 'Pax'.



Genul Camellia L. grupeaza aproximativ 120 de specii originare din regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud–Est, China si Japonia. Acest taxon a fost denumit in onoarea botanistului Georg Joseph KAMEL (cu numele latin Gregorius Josephus Camellus), care in secolul XVII a adus aceasta planta din Filipine in Europa. Camelia este cultivata mai ales in sere, dar si in gradini din tari cu ierni blande: Anglia, Belgia, Olanda, Franta, Spania sau Portugalia.

In Japonia, camelia simbolizeaza ambitie si perseverenta, fiind o planta decorativa deosebit de apreciata, cunoscuta si sub numele de trandafir japonez.

Camelia se bucura de o apreciere deosebita si in randul chinezilor, florile fiind reproduse pe stampe, portelanuri fine sau chiar pe lemn.

Camelia este apreciata pentru valoarea ornamentala a frunzisului persistent, de un verde stralucitor, dar si pentru florile mari, simple sau involte.

Florile sunt colorate de la alb la rosu sau violet, prezentand toata gama nuantelor de roz. Marginea petalelor poate fi intreaga, ondulata sau franjurata.

Unele soiuri de camelii au forma florilor asemanatoare cu cea a trandafirilor, bujorilor sau anemonelor.

Colectia Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” din Iasi grupeaza 12 soiuri care apartin speciei Camellia japonica L. Acestea se evidentiaza prin formele si culorile florilor: rosu ('Chandleri Elegans', 'Alexander Hunter'), roz ('Elegans') sau alb ('Alba Simplex').


Fuji este un adevarat simbol al Japoniei, devenit celebru pentru simetria de tip clasic a formei sale, fiind considerat un munte al tuturor anotimpurilor. Din orice unghi ar fi privit, Muntele Fuji ofera o infatisare aproape neschimbata.

Numele prezinta diverse semnificatii: incomparabilul, cel fara de egal sau muntele razboinicilor, denumire care este folosita inca din timpul Shogunatului Kamakura.

Conform traditiei religioase Shinto, toate creatiile naturii sunt insufletite de spirite superioare, kami. Aceasta mai ales in cazul Muntelui Fuji, muntele cel mai venerat de shintoisti. Dupa traditia japoneza budista, Marele Fuji a aparut peste noapte in anul 268 i. Hr., cand pamantul s-a deschis formand Lacul Biwa, cel mai mare lac japonez, iar continutul abisului s-a inaltat in chip de munte.

Fuji este venerat oficial ca un munte sacru si de aceea, conform traditiei Goraiko, trebuie urcat cel putin o data in viata, pentru bucuria de a vedea rasaritul soarelui. Cu acest prilej se rosteste o incantatie:…fii pur…ramai neprihanit, o, tu, munte !

Muntele are un farmec aparte primavara, atunci cand varful este acoperit de zapada, iar pe versantii abrupti si pe langa lacurile limpezi in care se oglindeste, infloresc azalee, pruni si ciresi.



Gradinile japoneze au reprezentat intotdeauna un subiect incitant pentru iubitorii arhitecturii peisagere.

Elementele tipice acestor gradini sunt: apa, uneori sugerata cu ajutorul pietrelor, stancile, lanternele din piatra, podetele arcuite viu colorate sau in zig–zag, insulele cu forme simbolice, pagodele simple sau bogat ornamentate. Reunirea acestor simboluri in cadrul gradinii sugereaza simbioza naturii cu arta.

Pagodele, aceste spatii destinate meditatiei si regasirii de sine, sunt remarcate de orice trecator.

Prezenta firului apei sugereaza trecerea ireversibila a timpului, iar podul arcuit reprezinta un simbol asociat trecerii dintr-o lume in alta, element ce se regaseste in intreaga arta japoneza.

Pietrele emana o nobila salbaticie, sugerand statornicia si marea trecere. Pasii de pisica reprezinta simbolul asociat cu aleea filosofica ce separa, pas cu pas, iubitorul de natura de lumea agitata si istovitoare din care a venit. Pietrele sunt intentionat amplasate neregulat, iar locurile in care isi schimba directia, serpuieste reprezinta punctele de atractie ce il indeamna pe acesta sa se opreasca, sugerand la un alt nivel, perioadele meditative ale vietii.
Tot din piatra sunt realizate si lanternele, prezente pline de mister, care adapostesc fie focurile aprinse de credinciosi, fie lumineaza ceremoniile nocturne pentru servirea ceaiului.
Plantele ocupa un loc secundar in gradinile japoneze. Cu toate acestea, pinul si bambusul sunt prezente intotdeauna. Pinul sugereaza forta caracterului, iar bambusul prietenia si fidelitatea.

Din gradina japoneza nu lipseste arta bonsai, care urmareste modelarea plantelor intr-un stil armonios, cat mai aproape de realitatea naturii.


In padurile ecuatoriale din Africa, America de Sud si Asia traiesc specii de plante care, pentru a putea beneficia de lumina care patrunde prin coroana arborilor, s-au adaptat unui mod de viata la inaltime, fiind cunoscute sub numele de epifite. Acestea se gasesc direct pe ramurile groase ale arborilor, acolo unde cu timpul se formeaza un strat foarte subtire de pamant, provenit mai ales din descompunerea resturilor vegetale.

Cele mai cunoscute epifite sunt orhideele, datorita diversitatii florilor cu forme si culori inimaginabile.
Aceste plante au atras dintotdeauna interesul oamenilor, fiind considerate simbolul iubirii si al frumusetii. Orhideele sunt raspandite aproape pe toate continentele, de la campiile joase, pana la altitudini de 2000 m si chiar 4000 m.

Cunoscute inca din antichitate, orhideele sunt mentionate in scrierile lui Confucius (551–479 i. Hr.) ca plante folosite la decorarea interioarelor. Acesta asociaza orhideele cu „placerea de a revedea, dupa o lunga absenta un prieten drag ce poate fi comparata doar cu cea pe care o simtim atunci cand intram intr-o camera plina de orhidee”.

In scrierile sale stiintifice, Theophrast (370–285 i. Hr.) atribuie denumirea orchis pentru cateva specii de plante ce aveau in pamant niste tuberozitati.

Primele orhidee tropicale au fost aduse in Europa in secolul al XVI-lea de catre exploratori, comercianti si misionari evanghelici.

Chinezii asociaza orhideele cu sarbatorile de primavara. Aceste plante, care au un parfum regal, sunt folosite pentru indepartarea influentelor negative.

Colectia de orhidee a Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” Iasi cuprinde peste 60 de specii si hibrizi: Cattleya labiata, Lycaste aromatica, L. deppei, Stanhopea insignis, S. hernandezii, Vanda tricolor, care prefera suport arboricol, in timp ce specii ale genurilor Oncidium, Paphiopedilum, Cymbidium, Phalaenopsis etc. se dezvolta cu predilectie pe sol.

Reprezentanti ai familiei Bromeliaceae (Aechmea, Ananas, Billbergia, Nidularium, Vriesea, Cryptanthus) si specii ale genului Guzmania atrag atentia prin consistenta si aspectul frunzelor, dar mai ales prin formele si culorile putin obisnuite ale florilor.


Genul Codiaeum A. Juss. grupeaza specii si soiuri de crotoni (haina lui Joseph) care impresioneaza prin desenul, forma, textura si volumul frunzelor, dar mai ales prin cromatica acestora: nuante de verde cu nervuri galbene, portocalii, roz sau rosii.

Aceste plante sunt originare din Malaezia, fiind incluse in familia Euphorbiaceae.

Planta poate creste pana la 70–80 cm inaltime, prezentand aspect arbustiv. Frunzele sunt persistente, intregi sau divizate, lungi, late sau inguste, dispuse altern. Florile nu au valoare decorativa, de aceea este bine sa fie eliminate imediat pentru a nu epuiza planta.

Colectia Gradinii Botanice grupeaza 25 soiuri care apartin speciei Codiaeum variegatum var. pictum (Loddiges) Müller Argoviensis: 'Goldfinger', 'Goldstar', 'Mrs. Iceton', 'Norma', 'Petra', 'Pictum' etc.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.